Hemsida
Olobot - Hälsa och medicinsk information som du kan lita på

Vad du kan förvänta efter operation för livmoderhalscancer

Kirurgi orsakar tillfällig smärta. Patienterna är oftast öm i några dagar efter en operation. Smärta kan kontrolleras med medicin. Patienter bör prata om smärtlindring med sin läkare eller sjuksköterska.

Kirurgi för livmoderhalscancer kan också orsaka smärta i nedre delen av magen. Du kanske har vaginal blödning, kramper, eller vattnig ansvarsfrihet för en liten stund. Du kan också ha problem med att urinera eller har en avföring. Dessa försvinner vanligtvis inom några dagar.

Efter operationen kan du känna dig trött eller svag ett tag. Den tid det tar att återhämta sig från operation är olika för varje person. Det kan också variera beroende på den typ av operation du hade.

Din sexualitet kan också påverkas av kirurgi, speciellt en hysterektomi. Du kan bli ledsen för att du inte längre kan få barn. Det är viktigt för din partner och läkare att förstå detta och diskutera det innan operationen.

Dessa är vanliga biverkningar efter dessa förfaranden:

  • LEEP. Detta kallas också conization. De biverkningar av LEEP omfattar vanligtvis blödning och ibland förträngning i livmoderhalsen, som kallas cervikal stenos. Detta kan sänka fertiliteten eller orsaka missfall. De flesta kvinnor kan återgå till full aktivitet en dag eller så efter att ha avslutat en LEEP förfarande. Eftersom cancern kan komma tillbaka, som kallas återfall, är det viktigt att fortsätta att få ett Pap-test efter en LEEP.

  • Hysterektomi. Kvinnor som har denna operation måste stanna på sjukhuset för en eller flera dagar. En radikal hysterektomi kräver den längsta vårdtiden. Det tar flera veckor att återhämta sig efter att någon typ av hysterektomi. Efter operationen kommer du inte längre har menstruationer och kommer inte att kunna få barn. Du kan ha svårt att känna sexuell njutning om nerverna var skadade. Det finns ett förfarande för att rädda dessa nerver. Du bör tala med din läkare om detta alternativ.

  • Radical trachelectomy. Om du har den här proceduren kan du ändå försöka få barn. Det finns en ökad risk för missfall.

Se till att du behåller alla dina uppföljande möten. Efter några kirurgiska ingrepp, bör du ändå få regelbundna Pap-test för att se att cancern har inte kommit tillbaka.

Hemsida  >  Livmoderhalscancer  >  Behandling  >  Vad du kan förvänta efter operation för livmoderhalscancer