Hemsida
Olobot - Hälsa och medicinsk information som du kan lita på

Lunginflammation och influensa

Influensa och lunginflammation är respiratoriska sjukdomar som inte bör ta lätt på. I Europa, lunginflammation och influensa kombinerat är den åttonde vanligaste dödsorsaken. Äldre vuxna löper större risk än yngre vuxna för upphandlande pneumokockpneumoni, den vanligaste bakteriella formen av sjukdomen. Vidtar åtgärder för att förhindra lunginflammation, känner igen symtomen, och att få tidig behandling är avgörande för att upprätthålla god hälsa.

Vad är lunginflammation?

Lunginflammation orsakas inte av ett enda virus eller bakterie. Det kan ha mer än 30 orsaker. De fem viktigaste orsakerna är bakterier, virus, mykoplasma, andra infektiösa medel (svampar och parasiter) och kemikalier. Den vanligaste formen av lunginflammation är virus, hälften av alla lunginflammationer hör till denna kategori. Bakteriell pneumoni är vanligen orsakas av Streptococcus pneumoniae, denna form av lunginflammation kan förhindras i de flesta fall med ett vaccin.

Lunginflammation kan vara ett allvarligt, potentiellt livshotande infektion. Även om de flesta människor tänker på lunginflammation som endast påverkar lungorna, kan de bakterier som orsakar pneumokockpneumoni attackera andra delar av kroppen, enligt National Institute on Aging (NIA). När dessa bakterier angriper täckning av hjärnan (hjärnhinnor), de orsakar hjärnhinneinflammation. När de kommer in i blodomloppet, de orsakar bakteriemi eller blodförgiftning. De kan också leda till mellanörat och bihåleinflammation, säger NIA.

De pneumokock-bakterier finns i upp till 70 procent av friska människor, säger NIA. De sprids från person till person genom hosta, nysningar eller nära kontakt. Forskarna vet inte varför bakterierna plötsligt invaderar lungorna att orsaka sjukdom.

Vad är influensa?

Influensa-eller "influensa"-är en mycket smittsam luftvägsinfektion som orsakas av ett virus. Även om influensan är oftast milda hos barn och yngre vuxna, kan det leda till livshotande viral lunginflammation hos äldre vuxna, säger NIA. Influensaepidemier som den som 1916 (Spanska sjukan) har dödat miljontals människor världen över.

Den bästa medicinen

Eftersom personer med kroniska sjukdomar som astma och KOL eller diabetes löper större risk för allvarliga problem om de får influensa, experter rekommenderar att få en årlig influensa skott och en engångs pneumokock vaccination. Friska vuxna 50 och äldre bör också få influensavaccin. Influensavirus förändras ständigt, så det är viktigt att få en ny influensa skott varje år. Det är bäst att få en influensa skott på hösten, innan influensasäsongen börjar, säger NIA. Influensavaccin är allmänt tillgänglig från slutet av september eller början av oktober till slutet av säsongen i januari eller februari.

Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar att personer 65 år och äldre har en andra dos av pneumokockvaccin, om det har gått fem år sedan den första dosen och om de var yngre än 65 år när de fick den.

Vet symtomen

Förebyggande är den bästa medicinen, men erkänner lunginflammation symtom och att få professionell vård genast kan hjälpa människor att skydda sin hälsa.

Symptomen av bakteriell lunginflammation kan visas gradvis eller plötsligt:

 • Feber, som kan vara så hög som 105 grader F

 • Frossbrytningar

 • Sharp bröstsmärta

 • Buksmärta

 • Kraftig svettning, förvirring, snabb andning och puls, andfåddhet och svår trötthet

 • En hosta som producerar grönaktig eller rostfärgat slem

Detta är symtom på viral lunginflammation:

 • Initiala influensaliknande symtom: feber, huvudvärk, muskelvärk och torrhosta

 • Försämring av symtom efter 12 till 36 timmar: feber, andfåddhet som kan bli extrem och en mer allvarlig torr hosta som producerar små mängder slem

 • En blåaktig färg på läpparna, vilket sker i vissa fall

Detta är symtom på influensa:

 • Huvudvärk

 • Frossa

 • Torr hosta

 • Muskelvärk (myalgi)

 • Feber

 • Täppt näsa

 • Ont i halsen

Den febern brukar visas på den andra eller tredje dagen av influensa, enligt det nationella institutet för allergi och infektionssjukdomar. Influensa orsakar nästan aldrig magen eller buken symtom.

Få behandling snabbt

Tidig behandling av bakteriell lunginflammation hjälper en framgångsrik återhämtning, så se din läkare så snart som symptom uppstår. Om läkaren diagnostiserar bakteriell lunginflammation, inkluderar behandling vanligtvis antibiotika och eventuellt andra mediciner för att lindra hosta och bröstsmärtor. Ingen behandling brukar ges för viral lunginflammation, även om medicinering kan vidtas för att lindra symtomen. Tidig behandling av influensa med antivirala läkemedel som är effektivt för äldre vuxna.

Hemsida  >  Öron, näsa och hals  >  Lunginflammation och influensa