Hemsida
Olobot - Hälsa och medicinsk information som du kan lita på

Vad är spinal stenos?

Spinal stenos är en sjukdom där ryggmärgskanalen smalnar och klämmer nerverna, vilket resulterar i rygg och ben.

Hos vuxna 50 år och äldre, risken att utveckla spinal stenos ökar, även om yngre personer som är födda med en liten ryggmärgskanalen kan också utveckla symtom. Åldrande kan orsaka ligament (vävnader som förbinder rygg och ben) för att bli tjockare och skivorna mellan kotorna att bryta ner. Utväxter kallade ben sporrar kan uppstå på ben och in i ryggmärgskanalen.

Symptom på spinal stenos smärta och svårigheter att gå, samt domningar, stickningar, en känsla av varm eller kall, svaghet eller en tung, trött känsla i benen. En person kan också uppleva klumpighet eller frekventa fall. Om du märker något av dessa symtom, tala med din läkare. Han eller hon kan rekommendera smärts eller kortisoninjektioner för att minska svullnad och smärta, kroppshållning förändringar, sjukgymnastik eller viktminskning. Kirurgi kan också vara ett alternativ.

Kirurgisk behandling för spinal stenos bedöms efter icke-kirurgiska åtgärder inte har gett signifikant förbättring av symtomen, och när fördelarna med operation anses större än de potentiella riskerna. I vissa fall kan operation vara angeläget på grund av utvecklingen av allvarlig svaghet eller förlust av tarm-och blåsfunktion.

Vanliga kirurgiska ingrepp som används för att behandla spinal stenos:

Dekompression. Detta är operation som innebär avlägsnande av ben och mjukdelar i ryggraden som är nypa nerverna. Detta förfarande är också kallad en " laminektomi. "

Spinal fusion. Denna operation sker när det är en bidragande missbildning av ryggkota eller krökning av ryggraden och innebär permanent fusing två eller flera kotor tillsammans. En bit av ben, vanligen från höften, används för att slutföra fusionen. Skruvar och stavar kan användas för att hålla benen ihop medan de laga, och kan också underlätta en snabbare återhämtning tid.

Även om det finns behandling för spinal stenos, bör förebyggande vara ett primärt fokus. Vistas vältränad och få regelbunden motion kan bidra till en friskare rygg genom att förbättra uthållighet och stärka ryggmusklerna. Att upprätthålla en hälsosam vikt kan också vara till nytta, eftersom det minskar belastningen placeras på ryggraden. Rökning skall undvikas eller avbrytas eftersom det kan orsaka ryggraden att degenerera snabbare än den normala åldrandeprocessen.

Hemsida  >  Ryggont  >  Att leva med ryggsmärtor  >  Vad är spinal stenos?