Hemsida
Olobot - Hälsa och medicinsk information som du kan lita på

Osteoporos hos män med cancer

Osteoporos är en sjukdom där skelettet blir porös och svag. När de förlorar styrka, de är mer benägna att bryta. Ben i ryggraden, höft, handled, bäcken, och överarmen är särskilt i riskzonen för frakturer hos personer med benskörhet.

Hur ryggraden komprimerar med åldern

Osteopeni är en sjukdom som innebär mindre ben har förlorats än i osteoporos. Men personer med osteopeni är mer benägna att utveckla osteoporos, om inget görs för att stoppa förlusten av ben.

Omkring 10 miljoner människor har benskörhet och 34 miljoner fler har osteopeni. Sjukdomen utvecklas vanligtvis utan symptom tills den diagnostiseras efter en fraktur.

Hur benskörhet utvecklas?

Ben består av kalcium och andra mineraler, vilket gör benet hårt. Bentäthet, eller mer specifikt, bentäthet, hänför sig till innehållet i de ben mineralet. Det är relaterat till hur hårt och starka de är. Låg bentäthet ses i benskörhet.

Ben är en typ av vävnad. Liksom andra vävnader i kroppen, ben ständigt reparerar och förnyar sig själv. I ben är denna process som kallas remodellering. Två typer av celler utför ombyggnad:

 • Osteoklaster, cellerna som bryter ner eller resorberar, ben-och frisätter kalcium i blodet.

 • Osteoblaster, celler som drar kalcium från blodet och skapar nytt ben.

En balans mellan benuppbyggande osteoblaster och ben-upplösning osteoklaster håller skelettet friska.

Hos unga människor, ben förlänga och öka i täthet. Efter omkring 35 års ålder, men ben börjar förlora densitet och hållfasthet. De flesta fall av benskörhet resultat från fortkörning av benförlust som kan uppstå av flera skäl:

 • Minskning i nivåerna av hormoner (östrogen och testosteron) i kroppen

 • Brist på fysisk aktivitet

 • Brist på kalcium och vitamin D

 • Rökning

 • Överdriven alkoholkonsumtion

 • Vissa mediciner.

Osteoporos är vanligare hos kvinnor än hos män. Detta beror på att under klimakteriet, kvinnans äggstockar bromsa kraftigt sin produktion av östrogen, ett hormon som håller benet upplösande aktivitet av osteoklaster i schack. Efter klimakteriet osteoblaster fortsätta att bygga ben, men de kan inte hålla jämna steg med den hastighet med vilken osteoklasterna bryter ner det. Som ett resultat, börjar en kvinna att förlora ben snabbt, särskilt under de första fem åren efter menopaus. Om inga åtgärder vidtas för att förebygga eller långsam benförlust, kan benskörhet förekomma.

Benförlust hos män börjar vanligtvis senare och förflyttar sig långsammare än den gör i kvinnor. Män tenderar att ha större och starkare ben än kvinnor och att de inte går igenom de plötsliga hormonella förändringar som sker med klimakteriet. Men när de blir äldre män gör lös bentäthet, delvis på grund av en naturlig minskning av testosteron. Med 65 eller 70 män och kvinnor förlorar benmassa i liknande omfattning. Kalcium absorption, som behövs för att hålla benen friska, minskar även hos män och kvinnor.

Hur cancerbehandling påverka benförlust?

Olika cancerbehandlingar kan öka risken för benskörhet för både män och kvinnor. Vissa kemoterapi läkemedel som används vid behandling av bröstcancer och olika hormonella terapier för bröst-och prostatacancer kan leda till en förlust av bentäthet. Det finns ett antal strategier för att förebygga och behandla benskörhet. Patienter bör diskutera dessa alternativ med sin läkare.

Vad orsakar osteoporos hos män med prostatacancer?

Det är väl känt att testosteron och andra manliga hormoner, som kallas androgener, kan stimulera tillväxten av prostatacancer. Av denna anledning en vanlig behandling tillvägagångssätt för prostatacancer är att sänka nivån av testosteron i kroppen. Denna strategi har varit framgångsrik i att behandla män med avancerad prostatacancer (sjukdom som har spridit sig i hela kroppen). Vissa läkare kan också använda den när sjukdomen diagnostiseras tidigt, innan det har spridit sig utanför prostata.

Medan låga testosteronnivåer kan bromsa prostatacancer tillväxt, kan de också leda till förlust av bentäthet hos män. Speciellt hormonbehandlingar som berövar kroppen av androgener - kallad androgen-deprivationsbehandling - öka risken för benskörhet. Androgen-utsatthet behandlingar inkluderar:

 • Orkidektomi, ett kirurgiskt ingrepp för att ta bort testiklarna, den huvudsakliga källan till testosteron.

 • Luteiniserande hormon-frisättande hormon (LHRH)-analoger, eller agonister, såsom leuprolid och goserelin, är läkemedel som sänker testosteronnivåerna i kroppen.

En annan klass av hormonella läkemedel som används för att behandla prostatacancer är antiandrogenet agenter. Denna klass omfattar läkemedels bikalutamid. Det är oklart vilken effekt antiandrogen droger har på bentätheten, men det finns vissa belägg för att de inte ökar risken för benskörhet så mycket som androgenbrist terapier gör.

Kan osteoporos hos män med prostatacancer förebyggas eller behandlas?

Inte alla män utvecklar osteoporos på grund av androgen-deprivationsbehandling. Men eftersom denna hormonbehandling kan öka risken för denna sjukdom, bör dessa män överväga att ha rutin bentäthet filmvisningar. En typ av röntgen som kallas bentäthet test är en säker och icke-invasiv sätt att diagnostisera benskörhet, upptäcka låg bentäthet, övervaka effektiviteten av behandlingar, och förutsäga risken för framtida frakturer.

När ben är förlorat, det kan inte helt ersättas med hjälp av befintliga behandlingar. Även om det inte kan botas, kan benskörhet bromsas. Ett antal metoder finns tillgängliga för att förebygga och behandla osteoporos hos män:

Livsstils metoder för att förhindra benförlust hos män är:

 • Kalcium och D-vitamin. Kalcium kommer från maten vi äter. Mejeriprodukter, som mjölk, yoghurt och ost, och nondairy livsmedel, såsom lax, spenat och tofu, är bra källor. D-vitamin kommer från kosten och solen. För män äldre än 50, är ​​det rekommenderade dagliga intaget av kalcium 1200 mg, och D-vitamin, 400 till 600 internationella enheter (IE). En högre (större än 2000 mg / dag) intag av kalcium har associerats med en ökning av prostatacancer risk, men det finns inga bevis för att den rekommenderade dosen är associerad med utvecklingen av sjukdomen.

 • Motion. Regelbunden fysisk aktivitet, speciellt viktbärande övningar såsom jogging, dans, trappklättring och arm övningar kan bidra till att förhindra benförlust.

 • Sluta röka

 • Begränsa alkoholintag

Medicinska metoder för att förebygga och behandla benförlust hos män är:

 • Bisfosfonater. Bisfosfonater är läkemedel som hindrar nedbrytningen av ben. Det finns olika typer av bisfosfonater, en del som tas oralt, andra som ges intravenöst (i en ven). Två bisfosfonater - pamidronat (Aredia) och zoledronate (Zometa), som ges som intravenösa injektioner - kan användas för att behandla prostatacancer som spridit sig till skelettet. De kan också hjälpa till att förebygga benskörhet hos män under androgen-deprivationsbehandling för prostatacancer. Risedronat och alendronat är godkända av US Food and Drug Administration (FDA) för att förebygga och behandla osteoporos hos män och kvinnor. Båda läkemedlen finns som orala tabletter.

 • Kalcitonin. Kalcitonin är ett naturligt förekommande hormon viktig för kalciumreglering och benmetabolism. Det brukar ges som nässpray.

Hemsida  >  Prostatacancer  >  Symtom & Orsaker  >  Osteoporos hos män med cancer