Hemsida
Olobot - Hälsa och medicinsk information som du kan lita på

Att leva väl med epilepsi

Livet med epilepsi kan vara svårt. Men det finns saker du kan göra för att göra det lättare. Var uppmärksam på dina känslor. Om du känner dig ner, upprörd eller rädd, tala med din läkare. Och vara öppen med människorna i ditt liv. Att tala om epilepsi kan hjälpa dem att förstå. Det kan också hjälpa dig att må bättre.

Att hantera känslor

Du kan vara rädd för att gå ut offentligt av rädsla för att få ett anfall. Eller du kanske bara frustrerad med att ha epilepsi. Sådana känslor är normala. Men de kan leda till ångest och depression. Behandlingen är tillgänglig för dessa sjukdomar, så tala med din läkare. Diskutera vad som kan hjälpa dig, till exempel följande:

 • Stödgrupper ger dig chansen att prata med andra människor som har epilepsi.

 • Rådgivning hjälper dig att lära dig att hantera dina känslor och hälsoproblem.

 • Medicinering kan hjälpa om du har en stämning sjukdom.

Känna igen tecken på depression

Depression är en sjukdom som påverkar dina tankar och känslor. Det kan orsakas av problem med att klara av epilepsi. Depression kan vara allvarliga. Om du har något av följande, kontakta din läkare:

 • Känsla ner för det mesta

 • Känsla hopplös eller hjälplös

 • Att förlora glädje i saker som du använde för att njuta

 • Sova mindre eller mer än vanligt

 • Att ha en stor förändring i aptit eller vikt

 • Att ha svårt att fokusera, minnas eller fatta beslut

Coping hemma

Epilepsi drabbar dem omkring dig också. Prata med dina nära och kära och lära sig deras oro. Till exempel kan ditt barn vara rädd för din säkerhet. Försäkra dem om att du kan leva ett långt och hälsosamt liv med epilepsi. Din partner kanske undrar om ett normalt sexliv är möjligt. Låt honom eller henne veta att epilepsi inte behöver påverka intimitet. Om nära och kära har frågor kan du alltid ordna ett samtal med din läkare.

Epilepsi och ditt jobb

Epilepsi behöver inte hålla dig från att arbeta. Faktum är att människor med epilepsi hålla många typer av jobb. Men det finns några frågor som du bör tänka på, till exempel:

 • Vilken typ av arbete kan jag göra? Detta beror på flera saker, till exempel hur väl kontrollerad dina anfall är. Visa även om jobbet innebär uppgifter som kanske inte är säkert för dig. Dessa inkluderar att köra eller använda maskiner.

 • Ska jag berätta för min chef eller arbetskamrater om min epilepsi? Det här är ditt personliga val. Men du kan vara säkrare om folk på din arbetsplats är beredda att svara på ett anfall. Om du är orolig för att förlora ditt jobb, vet dina rättigheter. De människor med handikapp agerar ger arbetsrelaterade skydd för personer med epilepsi.

Hemsida  >  Epilepsi  >  Att leva med epilepsi  >  Att leva väl med epilepsi