Hemsida
Olobot - Hälsa och medicinsk information som du kan lita på

Prestanda ångest

Fråga: Jag är en 38-årig junior verkställande. Mitt arbete får bra betyg från min handledare, men jag har ett problem som kan hindra min karriär. Varje gång jag måste göra en presentation, jag blir fruktansvärt nervös, vilket gör det väldigt svårt för mig att få igenom mitt tal. Jag har hört att det finns ett piller som kan hjälpa till, men jag vill inte ta lugnande medel. Vad föreslår du?

A. Även om symtomen uppstår i ett företags styrelserum, inte en teater, är problemet mest känd genom sitt populära namn, rampfeber. Det är ett vanligt problem som läkarna diagnostisera som prestationsångest. Och den svarar vackert till behandling.

De bästa läkemedel är betablockerare. Först infördes för behandling av angina omkring 1970, dessa mediciner är inte lugnande medel eller sömnmedel. De hjälper inte vanlig ångest, de är inte vanebildande, och att de inte verkar på det centrala nervsystemet. Istället bromsa hjärtfrekvens, sänka blodtrycket, och hjälpa lugna vissa skakningar.

Förutom behandling av angina och högt blodtryck, har beta-blockerare visat sig vara användbara för hjärtsvikt, vissa störningar i hjärtats pumpande rytm, essentiella skakningar, och migrän förebyggande. I fråga om prestationsångest, de läkemedel verkar genom att hindra din puls från racing när du börjar att tala offentligt. Utan en skenande hjärta, inte din kropp inte signalera ångest - eftersom kroppen känns lugn, förblir lugna ditt sinne. Det är ett fint exempel på enheten mellan kropp och själ, när kroppens reaktion på psykisk påfrestning är trubbiga, är din hjärna luras att känna sig lugn och säker.

Betablockerare är receptbelagda läkemedel, och de bör användas med omsorg, i synnerhet av personer som har astma eller diabetes och av personer som tar andra kardiovaskulära läkemedel. Men eftersom bara en enda låg dos behövs, betablockerare är säkra för nästan alla med prestationsångest. Läkare ordinera ofta propranolol (Inderal och andra märken) i en dos av 10 till 20 milligram som skall tas ca 30 minuter innan att tala inför publik. Om din läkare är överens med detta tillvägagångssätt och ger dig ett recept, ta en testkörning innan din stora presentation för att vara säker på att den dos som fungerar för dig.

Även betablockerare ger en enkel lösning för de flesta människor med prestationsångest, det finns alternativ. Kognitiv beteendeterapi kan hjälpa, liksom coaching eller kurser i att tala inför publik. Slutligen, se till att din rampfeber är inte ett symptom på social ångest störning, ett mer besvärande problem som skapar lidande under ett brett spektrum av mellanmänskliga interaktioner. Social ångest oordning svarar också väl till behandling, men betablockerare kommer inte göra jobbet.

Om ditt problem är enkel scenskräck, bör betablockerare snart har du tar bågar.

- Harvey B. Simon, MD
Redaktör, Harvard Män Hälsa Watch

Hemsida  >  Ångest  >  Symtom & Orsaker  >  Prestanda ångest