Hemsida
Olobot - Hälsa och medicinsk information som du kan lita på

Förstå ångest hos barn

Det är normalt för barn att ha rädsla. De är ofta rädda för monster, spöken och mörker. Ibland kan de bli skrämda av en bok eller film. I de flesta fall är dessa farhågor bleknar med tiden. Men barn med ångest störningar är alltid rädd. Detta kan orsaka dem stor nöd, och det kan hindra dem från att ha ett normalt liv. Inget barn ska behöva lida av ständig rädsla. Prata med din vårdgivare eller en psykolog. Han eller hon kan hjälpa till.

Resurser

National Institute of Mental hälsa www.nimh.nih.gov / hälsa / ämnen / ångest-sjukdomar / index.shtml 888-826-9438

Ångestsyndrom Association of America www.adaa.org 301-231-9350

Vad är ett ångestsyndrom?

En fobi orsakar barn att vara intensivt rädd i situationer som du normalt inte skulle förvänta rädsla. De kan vara rädda för vissa objekt, till exempel hundar eller ormar. Eller kanske de är rädda för en situation, som att vara ensam i mörkret. Ibland kan de vara alltför rädda för att lämna huset.

Vad är separation ångest?

Vissa barn kan ha separations ångest sjukdom. Detta får dem att frukta att vara borta från en förälder eller annan nära anhörig. De kan oroa sig för att de ska komma till skada eller aldrig se sin familj igen. I vissa fall, dessa barn vägrar att gå till skolan. De kan också ha fysiska symtom, som illamående eller ont i magen.

Flickan sitter i stolen prata med vårdgivare. Kvinnan tittar på.

Att övervinna rädslan

Lyckligtvis kan de flesta ängsliga barn få hjälp med beteendeterapi. Detta hjälper dem långsamt konfrontera sina rädslor. Till en början kan barnet bara tänka på det fruktade föremålet. Senare får han eller hon inse det personligen. När ditt barn känner sig trygg med ett steg, kan han eller hon gå vidare till nästa. Med tiden kommer ditt barn att bli mindre rädd. Ibland kan vissa mediciner också bidra till att minska ditt barns rädsla.

Din roll

En psykolog kan berätta om ditt barn har ett ångestsyndrom. I så fall kan din kärlek och stöd hjälpa ditt barn att övervinna sina rädslor.

Hemsida  >  Ångest  >  Att leva med ångest  >  Förstå ångest hos barn